Panna cotta w sosie czekoladowym z pikantno-ziołową nutą
Składniki:
250 ml śmietany kremówki (36%)
250 ml mleka (3,2%)
½ szkl. cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki wody
2 łyżki likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski likier ziołowy, można zastąpić innym mocnym alkoholem)
Składniki na sos:
½ tabliczki gorzkiej czekolady (min 70 %)
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki likieru Riga Black Balsam
½ papryczki chili bez pestek
Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy likier, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Sos czekoladowy z chili:
Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną, dodajemy likier i papryczkę chili. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawimy na kilka minut.
Panna cottę przed podaniem polewamy sosem czekoladowym.
Smacznego!
Małe cudeńko! 🙂