Mazurek kajmakowy
Prosty i szybki mazurek last minute! Połączenie kruchego ciast i kajmaku zawsze się sprawdza 🙂
Składniki na dwie formy o wymiarach 35 x 11 cm
250 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej kajmak (użyłam Helio)
garść prażonych orzeszków ziemnych do ozdoby
kilka płatków migdałowych do ozdoby
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe spody odstawiamy do przestygnięcia.
Na upieczone kruche spody rozkładamy masę kajmakowa. Zdobimy wedle uznania orzechami i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Mazurek i to jeszcze kajmakowy? Nie ma chyba lepszej rzeczy którą można zrobić na zbliżające się święta 🙂 Pozdrawiamy