Ciastka czekoladowe – Brownies
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, robione na bazie gorzkiej czekolady, jajek, cukru oraz niewielkiej ilości mąki. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie ale za to bardzo intensywne w swoim czekoladowym smaku. Nazwę zawdzięcza wspaniałej brązowej barwie. Polecam, brownies idealnie smakują do filiżanki dobrej kawy, na pewno zaspokoją, nawet największą ochotę na czekoladę.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (70%)
200 g masła
3 jajka
1 ½ szkl. cukru
150 g mąki
duża szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę (200g) z masłem rozpuszczamy w garnku, na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce, wstawiamy do lodówki. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach dodajemy roztopioną czekoladę, następnie mąkę i sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy czekoladę z lodóki. Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 st. C na 20 min. (nie dłużej, aby nie było przesuszone, powinno być wilgotne).
Smacznego!
przesmacznie wyglądają;)
A co z ta czekolada z lodowki???
Czekoladą z lodówki posypujemy wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. W przepisie też poprawiłam. Dzięki za uwagę. Pozdrawiam
Ciasto wyszło pyszne, ale zdecydowanie za slodkie. Jesli ktos woli mniej slodkie to mozna smialo ograniczyc ilosc cukru. Ja nastepnym razem z niego w ogole zrezygnuje bo czekolada 70% kakao jest sama w sobie slodka …