Truskawki z bitą śmietaną
Po prostu … truskawki z bitą śmietaną z odrobiną miodu i świeżo tartego imbiru.
Składniki:
1 kg świeżych truskawek
250 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na imbirowy syrop:
2 łyżeczki miodu
kawałek imbiru
kilka kropel cytryny
Wykonanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odrywamy szypułki.
Do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do płynnego miodu (jeśli trzeba podgrzewamy go, aby się rozpuścił), dolewamy sok z cytryny i mieszamy.
Truskawki nakładamy do miseczek polewamy odrobiną syropu imbirowego i dekorujemy ubitą śmietaną.
Dodaj komentarz