Kabaczek faszerowany grzybami leśnymi

IMGP3112

IMGP3108

IMGP3125

Składniki:

1 średniej wielkości kabaczek

400 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki z Borów Tucholskich od Teściów 😉 )

1 por ( tylko dolna część)

200 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowina)

150 ml śmietany (18%)

1 jajko

1 mała cebula

sól morska

oliwa z oliwek

olej rzepakowy

pieprz

1 świeża papryczka chili

1 mały pomidor

kilka liści bazylii

Wykonanie:

Kabaczka myjemy, kroimy wzdłuż. Miąższ z pestkami wybieramy łyżeczką, pozostawiając ok. 1 centymetrowy rant. Pestki wyrzucamy, miąższ wykorzystamy do farszu. Połówki kabaczka skrapiamy oliwą, opruszamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika na 30 min. (temp. 180st. C). W tym czasie przygotowujemy farsz.

Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki smażymy na oleju z drobno poszatkowaną cebulą, szczyptą soli i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy mięso, doprawiane solą i pieprzem. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie talarki pora, wydrążony środek kabaczka i pokrojoną papryczkę chili, smażymy do miękkości. Następnie dodajemy grzyby i smażymy całość jeszcze kilka minut. Farsz zalewamy śmietaną i zagotowujemy. Patelnie zestawiamy z ognia, gdy farsz nieco przestygnie dodajemy surowe jajko, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Podpieczone połówki kabaczka wyciągamy z piekarnika, faszerujemy przygotowanym nadzieniem, na wierzch układamy kawałki pomidora. Zapiekamy kolejne 30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podanie, danie dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa