Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane w lżejszym wydaniu … pieczone w piekarniku … chrupiące. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, podawane w formie przekąsek z dodatkiem ulubionych sosów.
Składniki:
6-7 większych ziemniaków
1 małe cebula
½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
1 jajko
50 g roztopionego masła
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
Wykonanie:
Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (nie na papkę tak jak w przypadku tradycyjnie pieczonych placków ziemniaczanych). Jeżeli zajdzie taka potrzeba odciskamy wodę z ziemniaków. Na tarce ścieramy również cebulę. Do ziemniaków i cebuli wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, natkę pietruszki i sól. Mieszamy.
Po łyżce ziemniaczanej masy przekładamy na wcześniej przygotowane blachy, rozsmarowujemy na dość cienkie placki. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia).
Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Ps. Tak jadła je moja Córka, z jogurtem naturalny i pietruszką:). Sama przygotowała kompozycję i przyszła do zdjęcie:)
Dodaj komentarz