Placki dyniowe z piekarnika
Placuszki dyniowe pieczone w piekarniku … puszyste, mięciutki … doprawione aromatyczną, rozgrzewającą mieszanką przypraw. W sam raz na jesienną przekąskę!
Składniki:
600 g obranej dyni (użyłam kawałka dyni olbrzymiej)
½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
2 jajka
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty).
Wykonanie:
Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekłam z termoobiegiem)
Dynie, kroimy na mniejsze kawałki, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do potartej dyni i cebuli wbijamy jajka, dodajemy olej, mąkę oraz przyprawę. Mieszamy.
Dyniowa masę za pomocą łyżki wykładamy na wcześniej przygotowane blachy. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia). W połowie pieczenia placki przewracamy, jeśli pieczemy dwie blach na raz zamieniamy je miejscami, aby placki się równo upiekły.
Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Dodaj komentarz