Pieczone buraki w czerwonym winie
Pieczone buraki w aromatycznej marynacie … świetne, jako dodatek do mięs i sałatek … same, jako przekąska również dobrze smakują 🙂
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
Składniki na marynatę:
½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Buraki podajemy na ciepło do mięs lub jako składnik sałatek.
Smacznego!
witam! wspaniale i zdrowe, bo pieczone-ile można je przechowywać w lodówce i czy można zrobić większą ilość do sloików, czy przygotowywać na bieżąco?pozdrawiam!
Witam! Najlepiej przygotować na bieżąco ale 3-4 dni w lodówce mogą postać.
Do sałatek też idą na ciepło, czy takie przestudzone, np z lodówki też mogą być?
Mogą być też z lodówki