Sałatka z pieczonymi burakami i fetą
Prosto, smacznie i zdrowo! Klasyczne połączenie pieczonych buraków z fetą … z dodatkiem rukoli, chrupiących pestek dyni, lekko słodkiego winegretu … moje ulubione :).
Składniki:
2 garście rukoli
2 pieczone buraczki z tego przepisu
100 g sera feta
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka orzechów włoskich
Składniki na winegret:
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
½ łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z miodem, octem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy.
Na suchej patelni prażymy orzechy i pestki dyni. Odstawiamy.
Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Upieczone buraczki kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na liściach rukoli. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, posypujemy uprażonymi orzechami i pestkami dyni. Całość skrapiamy winegretem. Podajemy!
Smacznego!
dopiero przekonuję się do buraków także taki przepis z pewnością mi się przyda 🙂
Polecam salatke z pieczonymi burakami, serem kozim, kiszonym ogorkiem, pomidorkami, awokado, a to wszystko posypane pestkami dyni i polane olejem z pestek dyni… Moja ulubiona!<3
Dzięki:) mam zamiar piec niedługo ziemniaki to z chęcią wypróbuję:)
Przepyszna miałam ser kozi,to dodałam.Następnym razem zrobię z fetą.
Ooo z kozim też muszę spróbować:)
Jakie proporcje na ok 10 osób? żeby każdy mógł skubnąć trochę?
Myślę, że razy 3 wysterczy, bo na pewno jeszcze będą inne smakołyki
Wczoraj znajomi na grilla przygotowali tę sałatkę, ale zamiast pestek dyni dodali słonecznik. Sałatka była pyszna!
Ciesze się:)
Boska.dziękuję za inspiracje.
Cieszę się :)))
Mam pytanie co do buraczkow jak mam je przygotowac tzn.w jaki sposob upiec ?Czy po prostu najpierw ugotowac i potem jeszcze podpiec w piekarniku prosze o podpowiedz .Dziekuje serdecznie
Buraczki z tego przepisu http://www.kawaiczekolada.pl/pieczone-buraki/
Pozdrawiam 🙂
CZY BURACZKI MOGĘ UPIEC DZIEŃ WCZEŚNIEJ
Tak, do kilku dni mogą stać w lodówce
Ja, zamiast pieczonych, daję kiszone. Chrupiące, z wyrazistym smakiem…
ooo muszę spróbować
Ja robie carpaccio, składniki są takie same tylko buraki w cienkie plasterki kroje i układam na rukoli, kruszę na to fete, polewam sosem i pestki. Pychota
AAA jeszcze do sosu ząbek czosnku