Papryczki padron

Papryczki padron … małe zielone papryczki pochodzące z Hiszpanii, serwowane tam, jako tapas … smażone na oliwie, podawane oprószone gruboziarnistą solą … świetne na przystawkę … są słodkie i pyszne, ale często potrafią być bardzo pikantne!

padron-smazone-44-2

Składniki:

250 papryczek padron

3 ząbki czosnku

¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine

sól gruba, himalajska lub morska

Wykonanie:

Papryczki myjemy i osuszamy papierowym rącznikiem. Każdą papryczkę nakłuwamy ostrym nożem, aby nie pękały i pryskały podczas pieczenia.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozduszone ząbki czosnku oraz papryczki. Smażymy do czasu aż na papryczkach pojawią się białe pęcherzyki. Padron odsączamy na papierowym ręczniki, oprószamy gruboziarnistą sola i podajemy.

Smacznego!
padron-smazone-21padron-smazone-19 padron-smazone-30

Jedna odpowiedź na „Papryczki padron”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa