Papryczki padron
Papryczki padron … małe zielone papryczki pochodzące z Hiszpanii, serwowane tam, jako tapas … smażone na oliwie, podawane oprószone gruboziarnistą solą … świetne na przystawkę … są słodkie i pyszne, ale często potrafią być bardzo pikantne!
Składniki:
250 papryczek padron
3 ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
sól gruba, himalajska lub morska
Wykonanie:
Papryczki myjemy i osuszamy papierowym rącznikiem. Każdą papryczkę nakłuwamy ostrym nożem, aby nie pękały i pryskały podczas pieczenia.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozduszone ząbki czosnku oraz papryczki. Smażymy do czasu aż na papryczkach pojawią się białe pęcherzyki. Padron odsączamy na papierowym ręczniki, oprószamy gruboziarnistą sola i podajemy.
uwielbiam te papryczki, w ogóle jestem chyba największym smakoszem wszelkich papryczek i gdybym mogła to dawałabym je do wszystkiego 🙂