Cantuccini (Biscotti di Prato)
Cantuccini (Biscotti di Prato), … czyli biszkopty z Prato … te toskańskie ciasteczka, suche i twarde, napakowana migdałami o cytrusowej nucie są wręcz idealne do maczania w dobrej kawie lub białym słodkim winie. Polecam!
Składniki:
250 g maki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny uprzednio dokładnie umytej i zaparzonej
2 jajka
1 łyżka masła
150 g migdałów (dodałam 50 g orzechów włoskich)
Wykonanie:
Migdały razem ze skórką siekamy na mniejsze kawałki, nie za drobno. Odstawiamy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, suche składniki mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy masło , skórkę z cytryny oraz masło. Ugniatamy ciasto, następnie wsypujemy orzechy i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dużą blachą z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy wałek średnicy 2 cm. Wałki układamy na blasze, lekko spłaszczamy i pieczemy 30 minut. Upieczone wałki wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie ostrym nożem kroimy pod skosem na ok. 2cm kromki. Ciastka rozkładamy na blasze i suszymy w temperaturze 150 st. C przez ok. 20 minut.
Cantuccini przechowujemy w metalowej puszcze, podajemy z kawą lub winem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl
Dodaj komentarz