Jak upiec dynię?

Dynia pieczona doskonała do zup, sałatek, sosów, farszów i oczywiście ciast i deserów oraz smoothie! Jak ją upiec? Przepis poniżej wraz z kilkoma przepisami z dynią w roli głównej  🙂 .

dynia-pieczona-ii-7-kopia img_20161025_101310191

Dynię myjemy i osuszamy. Kroimy dużym, ostrym nożem na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Kawałki dyni rozkładamy na dużej blasze, skórą do dołu. Wstawimy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy do miękkości ok.35 minut. Upieczoną dynię studzimy, a następnie odkrawamy skórkę. Miąższ kroimy na kawałki (do wykorzystania do sałatek lub dań głównych) lub blendujemy na gładki mus, którego zastosowanie jest przeogromne 🙂 … do zup, sosów, dresingów, farszów, deserów i ciast. Kilka pozycji z dnia jest już na blogu:

Sernik dyniowy

Ciasto jabłkowo-dyniowe

Dyniowa krajanka

Dynia pieczona z jarmużem i żurawiną

Dynia pieczona z rozmarynem

Racuchy drożdżowe z dynią

Mini serniczki z musem z pieczonej dyni

Pierogi pieczone z farszem dyniowym

Placki dyniowe z piekarnika

Dyniowa latte (Pumpkin Spice Latte)

Ptysie dyniowe

Muffiny dyniowo – pomarańczowe

Tarteletki z musem z dyni i pomarańczy

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa