Makowiec z bezą

Makowiec na kruchym spodzie z chrupiącą bezą … słodki, świąteczny, pyszny!

makowiec-z-beza-21makowiec-z-beza-26

Składniki na kruchy spód (forma o wymiarach 34x24cm):

250 g mąki pszennej

150 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na masę makową:

400 g maku mielonego

350 ml wody

200 g cukru

3 łyżki miodu

50 g masła

100 g rodzynek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka cynamonu

kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego

1 jajko

5 żółtek

Składniki na bezę:

5 białek

250 g cukru drobnego

szczypta soli

Wykonanie farsz makowy:

Wodę zagotowujemy z masłem cukrem, miodem, cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż mak spęcznieje. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajko i  żółtka (białka zużyjemy do bezy) miksujemy. Odstawiamy.

Wykonanie kruche ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli  przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciastem wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane spód podpiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy bezę:

Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Odstawiamy.

Na podpieczony spód wykładamy masę makową a na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego rozety z  bezy. Makowic pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok.50 minut.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Makowiec z bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa