Sałatka z hummusem i pieczonymi burakami
Zdrowa, smaczna … sałatka z pieczonymi buraczkami z dodatkiem hummusu … podawana na świeżej rukoli.
Składniki:
3-4 średniej wielkości buraki
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
2 garść świeżej rukoli
kilka łyżeczek hummusu z tego przpisu
Składniki na marynatę do buraczków:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebule i czosnek, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Na większym talerzu lub półmisku rozkładamy rukolę. Na środku talerza wykładamy pieczone buraczki, po bokach rozkładamy hummus. Całość skrapiamy oliwa i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz