Hummus z burakiem
Nie macie pomysłu, co na kanapki?! Gdy za oknem szaro, buro i ponuro … polecam pastę z ciecierzycy w pięknym buraczkowym kolorze. Pysznie, zdrowo i kolorowo.
Składniki:
400 g ciecierzycy z puszki
1 – 2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości pieczony lub gotowany burak
1-2 łyżki pasy sezamowej – tahini (często pomijam)
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraka myjemy, dokładnie osuszamy, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę lub dłużej (w zależności od wielkości buraka) w temperaturze 180 st. C. Studzimy i kroimy na mniejsze części. Buraka możemy też ugotować w wodzie, bądź zużyć resztki buraka, którego piekliście np.na obiad wg. tego przepisu.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrany czosnek, buraka oraz pastę sezamową. Dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej pasty w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub oliwy.
Hummus podajemy z pieczywem, jako smarowidło lub jako dodatek do sałatek.
Dodaj komentarz