Sałatka z krewetkami w sosie teriyaki
Świeże sałaty … krewetki w sosie teriyaki …awokado i sezam. Lekka, smaczna sałatka … idealna do lampki białego wina.
Składniki na 2 porcje:
4 garście mieszanki ulubionych sałat (roszponka, cykoria, cykoria czerwona)
200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)
1 dojrzałe, mniejsze awokado
2 średnie ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sezamu
sól morska do smaku
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki usuwamy.
Na dwa większe talerze rozkładamy umytą i osuszoną sałatę, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone awokado.
Na suchej patelni prażymy sezam, przesypujemy do miseczki. Odstawiamy.
Czosnek, imbir obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy i smażymy z drugiej strony około 30 sekund. Wlewamy sos tariyaki, wsypujemy połowę sezamu, podsmażamy chwile. Gotowe krewetki przekładamy na wcześniej przygotowane talerze, polewamy sosem z patelni i posypujemy sezamem. Podajemy.
Dodaj komentarz