Tarteletki z musem z dyni i pomarańczy
Składniki na ciasto:
175 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 kg dyni
1 duża pomarańcza
3 łyżki miodu
½ łyżeczki estragonu
¼ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Kruche ciasto
Mąkę wraz z cukrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Ciasto ugniatamy, formujemy kulę i odkładamy na 30 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy okręgi i układamy do foremek, spód nakłuwamy widelcem. Tarteletki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. C.
Mus z dyni
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z pomarańczy, pod koniec gotowania dodajemy miód, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.
Tarteletki wypełniamy musem, podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
po prostu mniam!
Apetycznie wyglądają 🙂