Kanapka z pastą z ciecierzycy, awokado i rzeżuchą
Na śniadanie lub kolację … kanapka na razowym pieczywie … posmarowana pastą z cieciorki, obłożona plasterkami dojrzałego awokado, skropiona oliwą, posypana świeżo mielonym pieprzem … ze świeżą rzeżuchą … pycha!
Składniki:
Razowe pieczywo dobrej jakości
Pasta z ciecierzycy z poniższego przepisu
½ dojrzałego awokado
rzeżucha
kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine
Składnik na pastę z ciecierzycy:
400 g ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości pieczony lub gotowany burak
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrany czosnek, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej pasty w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub oliwy.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ obieramy ze skórki i kroimy na plasteki.
Kromki razowego pieczywa smarujemy pasta z ciecierzycy. Na wierzchu układamy kawałki awokado i rzeżuchę. Kanapki skrapiamy oliwa i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj komentarz