Babeczki buraczane
Małe babeczki idealnych do wielkanocnego koszyka! Z dodatkiem burak, który nadaje im wilgoci, a w smaku jest praktycznie niewyczuwalny … z karobem i mąka pełnoziarnistą … polane cytrynowym lukrem. Prosty i szybki przepis, buraka można ugotować prędzej a wykonanie samych babeczek zajmie wówczas chwilę. Polecam!
Składniki na ok. 16 sztuk:
2 jajka
100 ml mleka
150 ml oleju rzepakowego
90 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej razowej
2 łyżka karobu można dać kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190 g ugotowanego i potartego buraka
Dodatkowo:
½ szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Buraczka gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (piekę z termoobiegiem).
Do miski lub większego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej oraz wsypujemy cukier. Składniki chwilę miksujemy, a następnie wsypujemy mąki , proszę i sodę oraz karob. Składniki miksujemy od połączenia się. Do ciast dodajemy potartego buraczka dokładnie mieszamy lub chwilę miksujemy.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki, do około ¾ wysokości foremek (ciasto urośnie).
Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy kilka minut w foremkach. Po tym czasie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Babeczki polewamy lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny).
Smacznego!
Wyglądają przepysznie fajnie że z burakiem