Ciasto jabłkowo- kokosowe
Przepis pochodzi od Kasiaaa24
Składniki:
3 jabłka (średniej wielkości)
1 szkl. mąki
1 szkl. wiórek kokosowych + 3 łyżki na wysypania tortownicy
2/3 szkl. cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
2 łyżki wódki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka myjemy, dwa obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, pozostałe jabłko kroimy w cienki plasterki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wiórki, proszek do pieczenia i cynamon, odstawiamy. Jajka z cukrem ubijamy na puszysto. Dodajemy olej i wódkę, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 2 łyżki suchych składników. Na końcu do ciast dokładamy jabłka mieszając całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi tortownicy (średnicy 23 cm). Na wierzch układamy plastry jabłka i opruszamy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 min (do suchego patyczka).
Smacznego!
Pysznie wyglądają te przypieczone plasterki jabłek 🙂