Zakwas na żurek
Przepis na zakwas na żurek … najwyższa pora na jego przygotowanie! Kto jeszcze nie zrobił zaczynu na przepyszny wielkanocny żurek, nic straconego! Proces powstawania zakwasu na żur możemy przyspieszyć dodając do niego łyżkę zakwasu chlebowego. Ja właśnie wczoraj przygotowałam zaczyn na żur, dodała gotowego zakwasu chlebowego, który to zagościł w moim domu dzięki uprzejmości mojego Sąsiada 🙂
Ps. zaraz zabieram się za wyrabianie domowego chleba 🙂
Składniki:
5 łyżek mąki żytniej
1 łyżka otrąb żytnich
700 ml wody
5 ząbków czosnku
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 łyżka zakwasu na chleb (dodajemy, jeśli chcemy przyśpieczyć proces powstania zakwasu na żurek)
Wykonanie:
Do słoika wsypujemy mąkę i otręby oraz zakwas chlebowy, zalewamy letnią przegotowaną wodą i mieszamy. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy. Zakwas powinien być gotowy po kilku dniach, jeśli dodaliście zakwasu chlebowego to prędzej.
Smacznego!
Tego własnie szukałam!!!
Cieszę się:-)))
Witam, a kiełbasę już teraz do tego wkładać czy dopiero do zupy jak będzie gotowa?
Witam, jak wegańska to bez kiełbasy;)) ale jak zwykła zupa to w trakcie gotowania dodać 🙂 pozdrawiam