Kabaczek z nutą imbiru, chrupiącym kalafiorem i orzechami
Składniki:
½ kabaczka
200 g polędwiczki wieprzowej
½ czerwonej papryki
1 marchewka
½ cebuli
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego
¾ szkl. bulionu lub wody
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
garść różyczek kalafiora
Wykonanie:
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, mięso pokrojone w cienkie paski, obrany i drobno pokrojony imbir. Całość doprawimy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz talarki marchewki. Smażymy całość kilka minut, po tym czasie dodajemy pokrojonego w większą kostkę kabaczka. Ponownie smażymy, następnie całość podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości tj. ok 15 min.
Orzechy i różyczki kalafiora prażymy na suchej patelni z jedna gwiazdka anyżu.
Danie podajemy z grillowaną bułką, posypujemy uprażonym kalafiorem i orzechami.
Smacznego!
Dodaj komentarz