Kabaczek z nutą imbiru, chrupiącym kalafiorem i orzechami

IMGP3784

Składniki:

½  kabaczka

200 g polędwiczki wieprzowej

½ czerwonej papryki

1 marchewka

½ cebuli

kawałek świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

4 łyżki oleju rzepakowego

¾ szkl. bulionu lub wody

Dodatkowo:

garść orzechów włoskich

garść różyczek kalafiora

Wykonanie:

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, mięso pokrojone w cienkie paski, obrany i drobno pokrojony imbir. Całość doprawimy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz talarki marchewki. Smażymy całość kilka minut, po tym czasie dodajemy pokrojonego w większą kostkę kabaczka. Ponownie smażymy, następnie całość podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości tj. ok 15 min.

Orzechy i różyczki kalafiora prażymy na suchej patelni z jedna gwiazdka anyżu.

Danie podajemy z grillowaną bułką, posypujemy uprażonym kalafiorem i orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa