Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką
Puszyste, a zarazem wilgotne muffiny o lekko kwaskowym, orzeźwiającym smaku czerwonej porzeczki. Szybkie w przyrządzeniu i bardzo smaczne.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
3 łyżki kakao
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
270 ml mleka
100 ml oleju
3 garście czerwonej porzeczki (świeżej lub zamrożonej)
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę, kakao i mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy czerwoną porzeczkę (dałem zamrożoną, prosto z zamrażalnika). Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 20 min.
Smacznego!
Czekolada i porzeczka to świetne połączenie 🙂
Czy mozna dac make ryzową
Nie próbowałam, ale myślę że można