Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Prawdziwa ambrozja! W dodatku samo zdrowie! Kwiaty czarnego bzu to bogactwo minerałów i witamin. W tych cudownie pachnących, drobnych kwiatach jest sporo beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Ponadto czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Właściwości kwiatów czarnego bzu są znane z działania antywirusowego, wykrztuśnego i rozluźniającego katar. Działają napotnie i antywirusowo, chronią i wzmacniają nasz układ oddechowy.
Te śliczne kwiaty działają również oczyszczającą na nasz organizm, usuwają wolne rodniki i przyspieszają przemianę materii.
Kwiaty czarnego bzu możemy zbierać od czerwca do lipca. Zatem jeszcze jest trochę czasu na przygotowanie tego pyszne i jakże drogocennego napoju.
Kwiaty czarnego bzu można również suszyć i zaparzać z nich herbatkę. Polecam!
Składniki na 2 litry
3 duże baldach kwiatów czarnego bzu
2 średnie cytryny, wyszorowane i krótko sparzone wrzątkiem
4 łyżki cukru lub miodu (dałam miodu)
Wykonanie:
Zagotowujemy 2 litry wody, odstawiamy do przestygnięcie. Wodę słodzimy miodem lub cukrem.
Czarny bez otrzepujemy z zanieczyszczeń, odkładamy na stół i przeglądamy, czy w kwiatach nie ma nieproszonych gości 😉 Można też kwiaty na chwilę przepłukać w wodzie, ale czytałam, że lemoniad może być wówczas mniej aromatyczna. Ja przepłukałam, smak kwiatów i tak był mocno wyczuwalny.
Wyszorowane i sparzone cytryny kroimy w plasterki.
Do dużej karafki lub słoika wkładamy kwiaty czarnego bzu, wrzucamy plasterki cytryn i zalewamy wodę. Karafkę przykrywamy gazą i stawiamy, aby napój przeszedł smakami.
Zalecane jest poczekać nawet 4-5 dni, następnie schłodzić i dopiero podawać, ale u nas połowa lemoniady zniknęła tego samego dnia a drugiego resztę.
Smacznego!
Źródło właściwości leczniczych: Poradnik zdrowie.pl
Dodaj komentarz