Muffiny piernikowe z konfiturą z czarnej porzeczki
Świąteczne muffiny… o piernikowo-cynamnowym smaku, przełamane nutą orzeźwiającej czarnej porzeczki…
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
270 ml mleka
100 ml oleju
3/4 szkl. konfitury z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy suche składniki tj. cukier, proszek, sodę, kakao, cynamon, przyprawę korzenną. Mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem i miodem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdą foremkę wypełniamy do 1/3 wysokości ciasta, układamy po łyżeczce konfitury a następnie przykrywamy ciastem do ¾ wysokości papilotki. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 20 min.
Smacznego!
Fajnie wyglądają z tą gwiazdką:) I na pewno są pyszne!
Piękne muffiny 🙂
ile sztuk wychodzi 🙂 ?
12 -14 szt.
Nie polecam! probowalam upiec te mufiny ale ostatecznie wszystko wyrzucilam do kosza! masa byla bardzo rzadka, nie chciala sie upiec.. szkoda czasu i pieniedzy
ooo 🙁 może składniki były źle odmierzone albo proszek stary? Muffiny z tego przepisu jeszcze mnie nie zawiodły, a piekę często i to w różnych kombinacjach… Pozdrawiam.
Zrobiłam bez konfitury. Muffinki wyszły super i mają świetną teksturę! 🙂 Trochę przerażona po przeczytaniu komentarza Natalii do połowy ciasta dałam mniej mleka (jakies 15% mniej niż w przepisie), drugą połowę zrobiłam dokładnie wg przepisu. Obie wyszły świetne, zdecydowanie polecam 🙂
Cieszę się:-)))
Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy z dżemem z czarnej porzeczki, wyszły super. Robi się dość szybko i są smaczne. Na pewno jeszcze kiedyś zrobię
Cieszę się 🙂