Piernikowe choinki

Choinki z pierników… piękna ozdoba wigilijnego stołu… idealne na prezent.

 IMGP4407  IMGP4413  IMGP4397

IMGP4402IMGP4409

Składniki na ok. 12-14 choinek

ok. 750g mąki pszennej + mąka do podsypywania 

220 g margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka miodu

1 jajko

Składniki na lukier

4 szkl. cukru pudru

5 białek

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku kopca robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę, wbijamy jajko i wlewamy miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 3-4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 7-8 min., w przypadku mniejszych gwiazdek ok. 4-5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie. Piernikowe choinki układamy w szczelne pudełka lub pakujemy na prezent  🙂

Przepis pochodzi z Moich Wypieków, z małymi modyfikacjami

5 odpowiedzi na „Piernikowe choinki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa