Ciasto delicja

Puszysty biszkopt, nasączony sokiem z pomarańczy … posmarowany konfiturą pomarańczową … przykryty galaretką … także pomarańczową  i … w dodatku polany czekoladowa polewą … prawdziwa delicja!

Składniki na biszkopt:

4 jajka w temperaturze pokojowej

1/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

3 łyżki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenia:

sok z jednej dużej pomarańczy

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

4-5 łyżek konfitury pomarańczowej lub dżemu brzoskwiniowego

3 paczki galaretki pomarańczowej

Składniki na czekoladową polewę:

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

80 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

Zaczynamy od galaretki:

Do większego naczynia wsypujemy galaretki, zalewamy gorąca, ale niewrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Formę do pieczenia ciasta o wymiarach 20-30 cm wykładamy folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy, ja dała więcej arkuszy foli, ale nie polecam tak robić, galaretka powlewała się pomiędzy foli i ciężko było ja wyciągnąć). Przestudzoną płynną galaretka wlać do formy i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki.

Jak galaretka będzie już twarda wyjąć ją za pomocą foli (najlepiej przy pomocy drugiej osoby) i odłożyć folią na dużą deskę, wstawić z powrotem do lodówki.

Formę myjemy i osuszamy. Na dno formy układamy prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy nie musimy niczym smarować. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem).

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując stopniowo przesiewamy suche składniki (mąki i proszek). Puszyste ciasto przekładamy formy i pieczemy ok. 22 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Nasączenie:

Z pomarańczy wyciskamy sok, rozmieszujemy go z cukrem pudrem i równomiernie skrapiamy biszkopt. Następnie cały biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu lub konfitury. Na wierzch wykładamy galaretkę folia do góry i zdejmujemy folie.

Polewa:

W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, zdejmujemy rondel z ognia i wrzucamy masło oraz połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzoną polewą polewamy ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni galaretki nożem. Odstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa