Burger wieprzowy z boczkiem i smażoną cebulą
Burger … jak wygląda tak smakuje :)))
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (łopatka)
150 g surowego boczku
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia
Dodatkowo:
6 sztuk bułek na burgery
6 plasterków żółtego sera
rukola
6 lub więcej plasterków boczku
2-3 średnie cebule
Dodatkowo:
Majonez 2-3 łyżki
Ketchup 3-4 łyżki
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku. Cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka.
Mięso doprawimy solą i pieprzem, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Mięso odstawiamy na 15 minut lub jeśli się Wam spieszy od razu formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra.
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na oleju na złoty kolor.
Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładam majonez, dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.
Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy sosem, rozkładamy rukolę, układamy gorące mięso, plaster sera, smażoną cebulę, smażony boczek, polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz