Sernik na orzechowym spodzie
Sernik na przecudnie słodkim, chrupiącym orzechowo-miodowym spodzie. Polecam!
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com
Składniki:
Składniki na spód:
1¾ szklanki pokruszonych ciastek (dałam czekoladowe herbatniki)
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu (zastąpiłam płynnym miodem)
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego
1 szkl. brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szkl. kremówki
Wykonanie:
Spód z ciastek
Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Masą wykleić spód formy (o wymiarach 24*24 cm) i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.6 min.
Masa orzechowa
Wszystkie składniki na masę orzechowa włożyć do garnka, wymieszać, gotować ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylać na podpieczony spód z herbatników i odstawić do przestygnięcia.
Masa serowa
Ser miksujemy dodając cukier, po jednym jajku i po łyżce mąki, na końcu dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę serowa przekładamy na orzechowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 175 st.C). Upieczony sernik schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
piszę się na taki sernik! 😉
O mniam, sernik na taki spodzie musiał smakować bosko 🙂
GENIALNY!
A już podejrzewałam że nie lubię sernika – ja chyba do tej pory jadlam niewłaściwe rodzaje 😀
Notuję u siebie na kukukuchnia.blogspot.com, z podaniem źródła oczywiście 🙂
Cieszę się:)))
czy ten spód można wykorzystać pod sernik na zimno? czy trzeba to podpiekać czy wystarczy że orzechy się gotuje
myślę, że można bez podpiekania
Witam, ile to jest 1/3 szkl.roztopionego masła ?
Ok. Pół kostki
Sernik pyszny dziękuję za przepis oczywiście zagości na moim stole niejednokrotnie ☺️☺️
Cieszę się:)