Pikantny kurczak z warzywami

Propozycja na poświąteczny obiad lub kolację… pierś z kurczaka z chrupkimi warzywami w pikantnym sosie.

IMGP4613

IMGP4619

Składniki:

300 g piersi z kurczaka

2 większe marchewki

2 korzenie pietruszki

1 papryka

kilka różyczek brokuły

1 cebula

olej do smażenia

Marynata do mięsa:

4 łyżki sosu sojowego ciemnego

3 łyżki ketchupu

2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżka miodu

Wykonanie:

W miseczce mieszamy ketchup z sosem sojowym, pieprzem i miodem.

Mięso kroimy w cienkie paski, wrzucamy do marynaty, odstawiamy na kilka minut. Paprykę, marchew i pietruszkę kroimy w cienkie paski. Cebulę w piórka. Do rozgrzanego woka wlewamy olej i wrzucamy warzywa, smażymy kilka minut. Pamiętajmy, że wok musi być mocno rozgrzany, wówczas warzywa nie stracą swojego koloru i będą chrupkie.

Warzywa przekładamy do miski, a następnie do rozgrzanego woka wrzucamy mięso razem z marynatą i smażymy ok. 3 min do czasu, aż mięso będzie miękkie, dokładamy warzywa, całość mieszamy  trzymając jeszcze ok. 1 min. na ogniu.

Danie podajemy z ryżem.

Smacznego!

17 odpowiedzi na „Pikantny kurczak z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa