Chleb na zakwasie
Przepis dostałam (jakieś 2 lata temu!) od Koleżanki, za co bardzooo dziękuję 🙂 Od tej pory regularnie domowy chlebek gości na moim stole, cała rodzina zajada go ze smakiem 🙂
Składniki na dwie keksówki:
1 kg mąki poznańskiej
1/2 kg mąki żytniej razowej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka siemia lnianego
½ szklanka ziaren słonecznika
½ szklanka pestek dyni
4 łyżki soli
1 łyżka miodu
1 1/2 litry ciepłej wody
zakwas ok. 4 duże łyżki
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy zakwas i wodę, wyrabiamy. Do małego słoika odkładamy ok. 4 łyżek ciasta na zakwas (zakwas przechowujemy w lodówce do 2 tygodni). Ciasto przekładamy do trzech foremek (keksówek) wysmarowanych masłem, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin do wyrośnięcia. Chleby pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C .
Smacznego!
Chlebek prezentuje sie smakowicie …mam pytanie ile tego zakwasu dodac?
4 łyżki, już dopisuję:) tyle samo potem odkładamy ciast na zaczyna do słoiczka.