Sałatka owocowa z krewetkami
Pyszna, lekka owocowa sałatka z dodatkiem grillowanych krewetek i słodkiego winegretu. Idealna na letnie posiłki. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
200 g krewetek
2 garście świeżej rukoli
garść malin
1 brzoskwinia
2 plastry melona
Składniki na winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Dodatkowo:
Kilka kromek bagietki
Wykonanie:
W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z miodem, cytryną i przyprawami. Mieszamy i polowe odlewamy do innego naczynia.
Melona obieramy ze skórki i kroimy w około 1 cm kostka, brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
Na talerzach rozkładamy umytą i osuszoną rukolę, obranego i pokrojonego w kosteczki melona, kawałki brzoskwini i maliny. Odstawiamy.
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać. Krewetki natykamy na patyczki do szaszłyków. Za pomocą pędzla kuchennego smarujemy krewetki jedną porcją winegretu.
Na patelni grillowej układamy krewetki na patyczkach i grillujemy z jednej strony minutę, przewracamy, smażymy z drugiej strony również około minuty.
Krewetki przekładamy na sałatę, całość polewamy pozostałym winegretem i podajemy z bagietką.
Smacznego!
Dodaj komentarz