Burgery z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem
Ostatnio u nas często goszczą burgery, rybne, wegeteriańskie, w wersji fit i nie całkiem fit 😉 ale zawsze pyszne J. Dziś mam przepis na klasycznego burgery z sosem musztardowym i kiszonymi ogórkami. Polecam Wam!
Składniki na ok. 6 burgerów (ilość zależy od wielkości bułek)
500 g mięsa wieprzowego (szynka)
150 g surowego boczku
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia
Dodatkowo:
Bułki na burgery
1 pomidor pokrojony w plasterki
3 kiszone ogórki
½ czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
Dodatkowo:
3 łyżki majonez
2 łyżeczki musztardy dijone
Wykonanie:
Przygotowanie mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka.
Mięso doprawimy solą i pieprzem, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Mięso odstawiamy na 15 minut lub jeśli się Wam spieszy od razu formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra.
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie sosu. Do miseczki wkładamy majonez i musztardę. Dokładanie mieszamy i odstawiamy.
Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.
Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy sosem, układamy gorące mięso, plasterki pomidora, cebuli i kiszonego ogórka, polewamy ponownie sosem musztardowym przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy.
Smacznego!
Domowe burgery są najlepsze. 🙂 Samemu można doprawić mięso, dobrać dodatki i przygotować ulubiony sos. A do tego są o wiele zdrowsze, ładniej wyglądają i lepiej smakują od tych szybko podawanych w restauracjach. 🙂
Dokładnie, domowe zawsze dobre :)))