Naleśniki z serkiem i jeżynami
Klasyczne naleśniki smażone bez tłuszczu, podane z serkiem homogenizowanym z dodatkiem jeżyn. Pycha!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
250 g mąki pszennej
200 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
40 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g serka homogenizowanego
200 g jeżyn
cukier puder do smaku
Wykonanie ciasto:
Do naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier i wbijamy jajka. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto powinno być dość płynne, powinno swobodnie rozlewać się na patelni. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody lub mąki w przypadku, gdy będzie za gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powierzchnią.
Serek przekładamy do wysokiego naczynia wrzucamy jeżyny (zostawiamy kilka do dekoracji), dodajemy trochę cukru pudru i blendujemy.
Naleśniki podajemy z jeżynowym serkiem i cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz