Napar z imbiru i kurkumy
Dziś mam dla Was bardzo prosty, ale zarazem pyszny przepis na szklankę zdrowego, rozgrzewającego napoju z imbiru i kurkumy. Napar smakiem przypomina mi lemoniadę z kwiatów czarnego bzu … trochę taki smak wyczekiwanego lata :).
Imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, wspomaga odporność, leczy przeziębienie. Regularne stosowanie imbiru prowadzi do zmniejszenie ilość i częstotliwości ataków migreny. Ma działanie odkażające i odświeżające. Imbir zwiększa także koncentrację poprzez lepsze ukrwienie naszego mózgu.
Kurkuma zwana inaczej ostryżem, szafranicą, szafranem indyjskim, żółcieniem albo żółtym imbirem ma bardzo szerokie działanie zdrowotne. Zwalcza infekcje, wspomaga odporność naszego organizmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczającą. Kurkuma działa leczniczo na komórki wątrobowe. 2,5 % kurkumy stanowi kurkumina, która to odpowiada własnie za żółty kolor oraz większość dobroczynnych działań kurkumy. Niestety kurkumina jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. Aby zwiększyć jej przyswajalność podaje się ją razem z pierzem, który to zawiera piperynę zwiększającą przyswajalność kurkuminy.
Składniki na 1 dużą szklankę:
ok 1 -2 cm świeżego imbiru
ok. 2-3 cm korzeń kurkumy
1 łyżeczka miodu lipowego
szczypta czarnego pieprzu
350 ml gorącej wody
Wykonanie:
Imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Korzeń kurkumy obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy.
Na zdrowie!
Źródło wiedzy o kurkumie i imbirze: www.poradnikzdrowie.pl
Dodaj komentarz