Tortilla hiszpańska z kiełbasą i szparagami
Tortilla hiszpańska z kiełbasą i zielonymi szparagami … pieczona w piekarniku … pyszne danie i sposób na „posprzątanie” lodówki z resztek:)
Składniki:
4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków (użyłam ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego)
1/2 średniej cukinii
3-4 zielone szparagi
1 mała cebula, dałam czerwoną
cebulka dymka
kawałek ulubionej kiełbasy
2 kabanosy (akurat zalegały w lodówce;)
1 łyżka oleju rzepakowego
2 jajka
100 ml śmietany 18%
100 g potartego sera gouda
sól, pieprz do smaku
Szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Kiełbasę i kabanosy kroimy w kostkę lub plasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w półksiężyce. Cukinię w około 0,5 cm talarki.
Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem, roztrzepujemy, dodajemy potarty żółty ser i odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, kiełbasę i kabanosy, podsmażamy 1-2 minuty, następnie dodajemy cukinię, smażymy do chwilę, dodajemy pokrojone ziemniaki i ponownie podsmażamy.
Wszystkie składniki z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą jajeczną. Potrząsamy naczyniem, aby masa oblała wszystkie składniki. Na wierzch układamy szparagi i krążki czerwonej cebuli. Tortillę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do czasu aż tortilla się ładnie zarumieni a masa jajeczna zetnie.
Tortille podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Dodaj komentarz