Tarta z kajmakiem i bananami (Banoffee Pie)
Banoffee Pie … po prostu coś pysznego! … kruchy spód wypełniony po brzegi słodkim kajmakiem, bananami i puszystą śmietaną.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na środek:
1 puszka kajmaku
3 dojrzałe banany
500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie ciasto:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder, żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.
Banany obieramy ze skórki. Każdego banana kroimy wzdłuż na pół. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier puder i ubijamy do czasu, aż śmietana będzie sztywna. Na upieczony spód ciasta wykładamy masę kajmakową. Układamy banany, a na wierzch rozkładamy ubitą śmietaną. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Obłędne 😀 Takie pyszności mieć do kawy, to wspaniała sprawa. Pozdrawiam