Zapiekanka warzywna z kurczakiem
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, który pamiętam z dzieciństwa. Moja Babcia często robiła smalczyk z ziołami, jako dodatek do jeszcze ciepłego domowego chleba. Ja postanowiłam przenieść ten smak do zapiekanki warzywnej. Wyszła pyszna! Cała rodzinna zajadała ją ze smakiem 🙂
Składniki:
10 średnich ziemniaków
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 pierś z kurczaka
4 grubsze plastry boczku parzonego
3 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda
200 ml śmietany 18 %
1 jajko
pieprz
½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki
poszatkowana natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku podgotowujemy fasolkę. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy, boczek się zarumieni dodajemy 2 łyżki roślinnego smalczyku oraz pokrojoną w kostkę, oprószoną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Całość smażymy do czasu, aż mięso zmięknie.
Ugotowane, przestudzone warzywa kroimy w plastry grubości ok. 4 mm. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami ziemniaków (wykorzystujemy połowę ziemniaków) i pietruszki. Na ziemniaki i pietruszkę wykładamy warstwami usmażone mięso, fasolę i kolejna warstwę ziemniaków. Na ziemniaki rozkładamy łyżkę smalczyku roślinnego, a na wierzch układamy plastry marchewki.
Zapiekankę zalewamy rozbełtanym jajkiem ze śmietaną, doprawiamy zmieloną papryką, pieprzem i natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 180 st. C) na 30 min.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Niezwykle kolorowa, smaczna zapiekanka 🙂
Pozdrawiam.