Zapiekanka warzywna z kurczakiem

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, który pamiętam z dzieciństwa. Moja Babcia często robiła smalczyk z ziołami, jako dodatek do jeszcze ciepłego domowego chleba. Ja postanowiłam przenieść ten smak do zapiekanki warzywnej. Wyszła pyszna! Cała rodzinna zajadała ją ze smakiem 🙂

IMGP6383 - KopiaIMGP6364 IMGP6360

Składniki:

10 średnich ziemniaków

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

300 g zielonej fasolki szparagowej

1 pierś z kurczaka

4 grubsze plastry boczku parzonego

3 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda

200 ml śmietany 18 %

1 jajko

pieprz

½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki

poszatkowana natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku podgotowujemy fasolkę. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy, boczek się zarumieni dodajemy 2 łyżki roślinnego smalczyku oraz  pokrojoną w kostkę, oprószoną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Całość smażymy do czasu, aż mięso zmięknie.

Ugotowane, przestudzone warzywa kroimy w plastry grubości ok. 4 mm. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami ziemniaków (wykorzystujemy połowę ziemniaków) i pietruszki. Na ziemniaki i pietruszkę wykładamy warstwami usmażone mięso, fasolę i kolejna warstwę ziemniaków. Na ziemniaki rozkładamy łyżkę smalczyku roślinnego, a na wierzch układamy plastry marchewki.

Zapiekankę zalewamy rozbełtanym jajkiem ze śmietaną, doprawiamy zmieloną papryką, pieprzem i natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika (temperatura  180 st. C) na 30 min.

Smacznego!

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Jedna odpowiedź na „Zapiekanka warzywna z kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa