Szarlotka na kruchym spodzie
Szarlotka na kruchym spodzie, z dużą ilością słodkich jabłek, których naturalna słodycz w zupełności zastępuje cukier!
Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g masa
1 jajko
Składnik na farsz:
2 kg słodkich jabłek
1/3 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na plasterki. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnią, odlewamy wodą, doprawiamy cynamonem i prużymy na małej mocy palnika, do czasu aż zmiękną, a sok odparuje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, przekładamy do tortownicy średnicy 25 cm, spód nakłuwając widelcem. Nadwyżkę ciasta wystającego ponad brzegi formy obcinamy, ponownie rozwałkowujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1 cm, które następnie ułożymy w kratkę na wierzch jabłek. Formę wyłożoną kruchym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. na 10 min. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy masę jabłkową, na wierzch układamy kawałki ciasta i ponownie wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 st. C.
Szarlotkę podajemy samą lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
wygląda apetycznie, a że jeszcze jest dietetyczna to już w ogóle fajnie 😉
wygląda obłędnie pysznie!
wygląda rewelacyjnie:) bardzo lubię szarlotki:)
Nooo….chyba nie bardzo dietetyczna skoro jest mąka…
Ale bez cukru:-) a ta odrobina mąki…;-)
A jak z cukrem pudrem? W sladnikach nic nie ma o cukrze pudrze, a w przepisie jest.
Już jest 🙂 Szarlotkę podajemy samą lub posypaną cukrem pudrem.
W składnikach na ciasto nie ma cukru pudru, a w przepisie jest, żeby wymieszać mąkę z cukrem pudrem. No więc jak?
Nie potrzeba dodawać cukru do ciasta, już poprawiłam
No ta ilosc madla tez malo dietetyczna ale nie wazne wyglada pysznie 🙂