Razowe bułki z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie uderzająco podobnym smakiem domowego smalczyku robionego przez moją Babcię! Postanowiłam przenieść ten smak do domowego pieczywa. Bułki wyszły pyszne!  Chrupiąca skórka z odżywczymi ziarnami słonecznika i siemienia lnianego … środek puszysty i delikatny … dodatkowo proste i szybkie wykonanie … czyli … pożywne razowe bułki … idealne na śniadania!!!

IMGP6479 IMGP6483IMGP6462

Z przepisu wychodzi 8 bułek wielkości ok.12 cm.

Składnik:

500 g mąki razowej

200 g mąki pszennej poznańskiej

12 g suchych drożdży

100 g margaryny

3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

1 1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1/3 szklanki siemienia lnianego  + ziarna do posypania bułek

1/3 szklanki ziaren słonecznika + ziarna do posypania bułek

1 jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy ziarna słonecznika, siemienia lnianego, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę z mlekiem. Do miski z suchymi składnikami wlewamy dobrze ciepłe, ale niegorące mleko z margaryną. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości pomarańczy, podsypujemy mąką i formujemy podłużne bułki podwijając ciasto pod spód. Bułki układamy w odstępach, na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, aby ciasto się lekko napuszyło. Wierzch lekko nacinamy w trzech miejscach ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

Jedna odpowiedź na „Razowe bułki z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa