Sałatka z awokado, jajkiem i chrupiącą szynką parmeńską
Pyszna wiosenna sałatka z jajkiem, awokado, ogórkiem i chrupiącą szynką parmeńską. Wszystko połączone pikantną oliwą z odrobiną ostrej musztardy. Sałatka może być dodatkiem do mięsa lub stanowić samodzielne danie, jako przekąska do pracy.
Składniki na 2 porcje:
2 garście mieszanki ulubionych sałat
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 awokado
4-6 plastrów szynki parmeńskiej
½ zielonego ogórka
Składniki na sos:
4 łyżki pikantnej oliwy
1 łyżeczka ostrej musztardy (dałam rosyjskiej)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Liście świeżych sałat myjemy i osuszamy, układamy na talerzu i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Ogórek obieramy i kroimy w półksiężyce. Awokado rozkrawamy, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki. Szynką podpiekamy na suchej patelni, do czasu aż będzie chrupiąca. Na talerz z sałatą układamy jajka, kawałki ogórka, awokado oraz chrupiące kawałki szynki parmeńskiej. Całość skrapiamy pozostałym sosem. Sałatkę podajemy samą lub z chrupiącymi grzankami razowego pieczywa.
Smacznego!
Dodaj komentarz