Casserole z kurczaka, ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kurczak w sosie winno-pomidorowym z ciecierzycą i suszonymi pomidorami … danie jednogrankowe … aromatyczne … pysznne … idealne z bagietką lub zapiekanymi ziemniakami …

IMGP7673 IMGP7680

IMGP7692   Inspiracja: Kwestia Smaku

Składniki:

6 udek z kurczaka

1 puszka ciecierzycy

8 suszonych pomidowrów

gałązka pomidorków koktajlowych

1 puszka pomidorów (najlepiej rozdrobnionych)

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu drobiowego

3 ząbki czosnku w całości

Składniki na marynatę do kurczaka:

3 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

½ papryczki chili lub 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą i nacieramy nią udka z kurczaka. Na rozgrzaną patelnię układamy kurczak i obsmażamy go z każdej strony po 2-3 minuty. Kurczaka przekładamy do żaroodpornego garna lub naczynia. Na patelnie, na której smażyliśmy kurczak wlewamy pomidory z puszki, wino i bulion. Całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia z kurczakiem. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, suszone pomidory oraz czosnek. Potrząsamy naczyniem tak, aby wszystkie składniki pokryły się sosem i wstawiamy  pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa