Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem
Szybko, smacznie i zdrowo, czyli razowy makaron, szpinak i aromatyczna pomidory zapieczone ze śmietaną i parmezanem.
Składniki:
10 muszli makaronowych z mąki razowej
½ paczki mrożonego szpinaku
1 jajko
½ szklanki śmietany 18%
4 suszone pomidory (drobno pokrojone)
50 g potartego parmezanu + 2 łyżki do posypania
½ łyżeczki cukru
pieprz
½ papryczki chili (drobno posiekanej)
Dodatkowo:
kilka pomidorów koktajlowych
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce rozbełtujemy jajko ze śmietaną, dodajemy szpinak, suszone pomidory, potarty ser, pieprz, chili i cukier. Całość mieszamy. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszaniną. Na wierzch układamy kilka pomidorków koktajlowych i posypujemy parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut (temperatura 180 st. C).
Smacznego!
Musi być przepyszna – chyba jutro zrobię
Zapiekanka jest przepyszna 😀 Podobną można zjeść w Złotym Ośle w Katowicach, a to bardzo ale to bardzo dobra restauracja 😀 Nawet podliczyłam kalorie i wartości odżywcze, dla ciekawych podaję link 🙂 http://jaktougryzc.com/zloty-osiol-zapiekane-zpaghetti-ze-szpinakiem-pomidorami/