Czekoladowo-razowe ciasto z borówkami
Gdy przychodzi ochota na coś czekoladowego… i zdrowego 🙂
Składniki:
2 szkl. mąki razowej
½ szkl. mąki pszennej
5 łyżeczek ciemnego kakao
1 szk. cukru
1 ½ szkl. ciepłego mleka
¾ szkl. oleju
1 jajko
10 g drożdży
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 szkl. borówek
Wykonanie:
Mąkę, kakao, cukier mieszamy w misce. Drożdże rozrabiamy w małym naczyniu z odrobiną ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy z suchymi składnikami wlewamy ciepłe mleko, olej, rozrobione drożdże oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy, na końcu dodając borówki oraz pokrojone w małą kostkę czekoladę. Ciasto wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawimy w ciepłym miejscu na ok 30 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. C ok. 30 min.
Smacznego!
Dodaj komentarz