Słonecznikowiec

Weekendowe ciasto rodzinne … spełniające oczekiwania moich domowników, czyli … ciasto czekoladowe … ciasto z kremem … czekolada … Polecam, na pewno Wam posmakuje.

IMGP8792IMGP8767IMGP8796IMGP8766 IMGP8739

Składniki na ciasto czekoladowe

220 g mąki pszennej

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)

180 ml oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

2 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę słonecznikową:

200 g ziaren słonecznika

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe

ok. 3/4 litra mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

150 g masła

Składniki na polewę:

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)

W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Masa słonecznikowa:

W małym naczyniu, w 250 ml zimnego mleka rozrabiamy 2 budynie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Budyń powinien być dość gęsty.

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika (uważamy, aby nie przypalić). Gdy słonecznik się podpraży dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować (cukier nie musi się cały rozpuścić, ziarna słonecznika będą wyglądały jak obtoczone w cukrze). Mieszaninę słonecznika i cukru przekładamy do blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do garna z budyniem dodajemy masło oraz zblendowaną masę słonecznikowa (składniki mogą być jeszcze ciepłe). Całość miksujemy od uzyskanie gładkiej, jednolitej masy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy kremem słonecznikowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchniego blatu. Cienka warstwa kremu będzie stanowiła bazę pod polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa

Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta.

Smacznego!

7 odpowiedzi na „Słonecznikowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa