Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki
130 g masła
2 żółtka
Wykonanie:
Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Składniki na farsz:
½ kg szpinaku
10 suszonych pomidorów
200 g sera feta
pieprz
1 łyżka oliwa
1 jajko
1 łyżeczka cukru
200 ml śmietany 12%
Wykonanie:
Szpinak podsmażamy 1-2 min na oliwie, podlewamy 1/3 szkl. śmietany, doprawiamy łyżeczką cukru i pieprzem.
Na podpieczone ciasto układamy szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory oraz rozkruszoną fetę, całość zalewamy śmietaną z rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 min.
Smacznego!
Pycha! Pycha! Pycha! Danie zdecydowanie godne polecenia.
Cieszę się bardzo:)