Jogurtowe placuszki z czarną porzeczką i olejem lnianym
Pomysł na szybki obiad w upalne dni … puszyste placuszki z czarną porzeczką!
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
ok. 1 ½ szklanki mleka
ok. 2 szklanek mąki
1/3 szklanki oleju lnianego
2 jajka
½ szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 garście czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia przesiewamy mąką, dodajemy proszę do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. jogurt naturalny, mleko, jajka, olej, cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach miksera, do czasu uzyskanie gładkiego ciast. Konsystencja ciast powinna być zbliżona do konsystencji jogurtu, w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka lub dosypujemy mąki. Na koniec do ciast dodajemy porzeczki, całość mieszamy łyżką. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z nieprzywieralnym dnem, podajemy posypane cukrem pudrem lub polane ulubionymi syropami.
Smacznego!
Uwielbiam placuszki. Idealne na obiad czy śniadanie, szybko się je robi. Te wyglądają przepysznie! 🙂
Znam je i lubię ,cudowne.