Drożdżówka z przepisu od mamy
Poranna kawa i „uczciwy” kawałek drożdżowego ciasta …
Składniki:
ok. 3/4 kg mąki pszennej + ok. ½ szkl. do przygotowania kruszonki
½ kostki margaryny + ok. ¼ kostki margaryny do przygotowania kruszonki
¾ szkl. cukru + ok.1/3 szkl. cukru do przygotowania kruszonki
2 szkl. mleka
3 jajka
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
½ kostki drożdży
1/2 kg śliwek
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 180oC z termoobiegiem.
Wykonanie kruszonki:
Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, margarynę w kostkach. Składniki wyrabiamy ręką.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).
Smacznego!
Dodaj komentarz