Lody śliwkowe
Owocowe lody domowej roboty, tym razem śliwka w roli głównej! Piękny kolor i naprawdę owocowy smak.
Składniki:
500 ml mleka 3,2 %
200 ml śmietany kremówki 36 %
8 – 9 dużych śliwek
8 łyżek cukru lub wiecej w zależności jaki slodkie mamy śliwki
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, dodajemy cukier ( 4 łyżki ) i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekladamy na patelnię zasypujemy pozostałym cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Śliwki puszczą sok a cukier się rozpuści. Owoce trzymamy na wonlym ogniu do czasu, aż śliwki się rozpadną a sos zredukuje. Śliwkową masę dodajemy do mleka i śmietany, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.
Dobrze schłodzoną masę śliwkową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Lody przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3 razy, jeśli chcemy, aby lody był puszyste i pozbawione kryształków lodu). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły. Podajemy w pucharkach lub w wafelkach domowej roboty.
Smacznego!
mmm…. wyglądają bardzo smakowicie:)
Kolor jest fenomenalny 🙂