Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Wilgotne ciasto jogurtowe, przecudnie pachnące śliwką. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne do kawy w sierpniowe,letnie popołudnie!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju rzepakowego
800 g jogurtu naturalnego gęstego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
15-16 śliwek
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy cukier. Mieszamy. W drugiej misce rozbełtujemy jajka z olejem, jogurtem naturalnym i wanilią. Mokre składniki łączymy z suchymi za pomocą miksera. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy przepołowione śliwki pozbawione pestek. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C).
Smacznego!
Ciasta jogurtowe to chyba jedne z moich ulubionych, a już dawno żadnego nie piekłam… widziałoby mi się takie z rabarbarem 🙂
w wolnej chwili zapraszam do siebie!
http://kuchniaczarow.blogspot.com
Wygląda kusząco 🙂