Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Wilgotne ciasto jogurtowe, przecudnie pachnące śliwką. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne do kawy w sierpniowe,letnie popołudnie!

IMGP3608 IMGP3618 IMGP3611 IMGP3624

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki oleju rzepakowego

800 g jogurtu naturalnego gęstego

2 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka esencji waniliowej

Dodatkowo:

15-16 śliwek

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy cukier. Mieszamy. W drugiej misce rozbełtujemy jajka z olejem, jogurtem naturalnym i wanilią. Mokre składniki łączymy z suchymi za pomocą miksera. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy przepołowione śliwki pozbawione pestek. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C).

Smacznego!

 

2 odpowiedzi na „Jogurtowe ciasto ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa